tiistai 19. heinäkuuta 2011

Mihin arvoja tarvitaan?

Lähes kaikki ovat karanneet lomille, Brysselin ay-talon kanttiinin keksivaraston vartija mukaan lukien. Matkalla EU-parlamentista toimistolle vastaantulijat eivät ole kiireisiä eurokraatteja, vaan kartat käsissä maleksivia turisteja. Voi kun vuodenaika vielä näkyisi lämpömittarissa.

Kävin tänään tapaamassa Euroopan talous- ja sosiaalikomitean varapuheenjohtajaa Anna Maria Darmaninia. Siinä varsinainen tehopakkaus, joka erinäisten hallinnollisten puuhiensa ohella mm. bloggaa, tekee tiimeineen nettiin minihaastatteluita Espresso with Anna Maria -nimikkeen alla ja rekrytoi komitean väkeä sosiaalisen median käyttäjiksi.

Ajattelin, että puhuisimme tapaamisessamme lähinnä sosiaalisesta mediasta. Toisin kävi. Anna Maria oli varannut minulle puolisen tuntia, ja sen ajan puhuimme arvoista.

Kuten monissa perinteikkäissä organisaatoissa, myös EU-instituutioissa arvot hukkuvat byrokratian rattaisiin. Useinhan päätöksenteko sujuu päättäjien mielestä mukavammin, kun asioita voidaan hoidella eteenpäin ilman turhaa demokratian kitkaa.

Talous- ja sosiaalikomitean varapuheenjohtajana Darmanin katsoo, että hänen tehtävänään on valvoa, että organisaatio toimii omien arvojensa mukaisesti.

Miksi varapuheenjohtaja siis tapaa komitean jäsenjärjestön tiedottajaa eli minua? Koska komitean tehtävänä on toimia linkkinä kansalaisyhteiskunnan ja EU-instuutioiden välillä. Miksi varapuheenjohtaja käyttää kallisarvoista aikaansa koululaisryhmien tapaamiseen? Koska komitean tehtävä on tuoda Euroopan unionia lähemmäs kansalaisia. Miksi sosiaaliseen mediaan satsataan komiteassa? Koska se on helppo väline vuoropuheluun. Ja niin edelleen.

Arvot eivät käsittääkseni ole olemassa vain siksi, että ne olisi kiva kirjoittaa nettisivuille ja vuosikertomukseen. Parhaimmillaan arvot oikeasti ohjaavat toimintaa. Älkää naurako: kyllä minä ainakin mietin viestintäsuunnitelmia ja tiedotteita rustatessani, onko niiden viesti SAK:laisen ay-liikkeen ytimessä vai jossain ihan muualla.

Otetaan esimerkki: Euroopan unioni.

Arvoja: Ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio, syrjimättömyys, moniarvoisuus.

Miten nämä näkyvät nykymenossa? Aivan.

Tein lapsellisen kokeen, Googlella tietenkin. Koko G-koneen kattamassa internetissä väite “ihmisoikeudet on syvältä” ei saa kannatusta muuten kuin yhdeltä yksinäiseltä tweettaajalta. Kun korvaa ihmisoikeudet EU:lla, tuloksia alkaa ropista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Terveisiä, kysymyksiä, kommentteja?